The Radiant Artist: stralen i.p.v. lijden

 
 

Ik heb dit al vaak gezegd en ik doe het graag opnieuw: het is hoog tijd om naast de welbekende twijfelende, perfectionistische, immer uitstellende en lijdende kunstenaar ruimte te maken voor een vreugdevolle, spelende, genietende en stralende kunstenaar.  Het is tijd om het zware, drukkende en ingehoudene van kunst af te halen. Bij deze stel ik graag aan jullie voor: the radiant artist. Hij (of zij) straalt omdat hij de expressie (de creatieve daad, het werk) omarmt zoals het is. Hij voelt zich vrij om te bewegen en vorm te geven zoals het voor hem goed voelt en vertrouwt er ook op dat wat er zich toont, ook klopt. Hij stapt volledig in zijn creatief leven en geniet er vol overgave van. Hij ervaart in het proces van creatie ook een 'sacred' (heilig) aspect: het doet hem deel van een groter geheel voelen. 

Mijn grote inspiratiebron Clarissa Pinkola Estes schreef jaren geleden al over het 'helder' maken van je creatief leven - het is niets nieuw maar het breekt nog steeds niet helemaal door. Nog al te vaak is het woord kunstenaar op één of andere manier beladen: of je moet een Picasso zijn -en dus geniaal- of je moet berucht zijn (zoals  bijvoorbeeld Jackson Pollock)  of geestesziek zijn (Van Gogh) of op z'n minst complex en getormenteerd zijn. Welke plek heeft de vreugdevolle artist? Hij die geniet? Hij die -vanuit een natuurlijk spontaan verlangen- uitdrukking geeft aan wat hij in zichzelf en rondom hem ervaart? De creatieveling die zich niet laat verlammen door "niet goed genoeg", "niet complex genoeg" of "niet origineel en/of écht genoeg". Elizabeth Gilbert schreef hier ook over in haar boek Big Magic: ze beschrijft o.m. hoe Tom Waits -die jaren een conflictueuze relatie had met zijn kunst- veel lichter leerde omgaan met zijn creativiteit door te zien hoe zijn kinderen zich totaal vrij voelden in hun creatieve expressie. Hij vertelt hoe ze zich geen zorgen maken of hun creatie complex of intens of serieus of wel écht genoeg is. 

 
paint on foot.JPG
 

Creatie is essentieel in het leven; het leven zelf is scheppen. Zolang de mens bestaat is hij aan het creëren. Indien je de creatiedrang niet laat stromen dan verstop je, dan blokkeer je jezelf, werp je als het ware dammen op in je eigen stroom, droog je op, ervaar je verlies aan vitaliteit, voel je je ongeïnspireerd enzovoorts.  Clarissa P. Estes beschrijft in één van haar boeken het beeld van een vrij scheppende vrouw (dit kan uiteraard net zo goed over een man gaan) dat voor mij sterk resoneert met het beeld van the radiant artist:

"Als een vrouw scheppend bezig is schitteren haar ogen, haar stem klinkt zangerig, haar gezicht straalt van levenslust, haar haar lijkt nog sterker te glanzen. Ze raakt opgewonden door het idee, geprikkeld door de vele mogelijkheden, in vervoering door de gedachte alleen al, en op dat moment hoort ze net als de grote rivier uit te stromen en ononderbroken haar eigen ongeëvenaarde creatieve weg te vervolgen." - C.P.Estes

Dit wil ik mee een duidelijke plek geven: de natuurlijk vrij scheppende kunstenaar die niet voortdurend gebukt gaat onder allerlei zwaar wegende overtuigingen en blokkades maar ze van zich afwerpt.  De stralende levenskrachtige kunstenaar die ja zegt tegen zijn/haar creatief leven; die ja zegt tegen scheppen en als er obstakels komen zegt hij niet "oh nee!" maar  "ok, wat valt hier te leren?" Dit wil ik wat verder toelichten: kritisch naar je werk kijken kan in bepaalde fases nodig zijn maar de voorwaarde van het in vraag stellen is dat het jou en je werk doet groeien. Meestal wil ons twijfelende/kritische stuk ons klein houden: het is bang en dus voor de zekerheid breekt het maar af -hoge bomen vangen veel wind- zodat je twijfelt om expressie te geven op een wijze dat goed voelt voor jou. Het heeft vaak iets van een inhouden. Gezond kritisch kijken naar je werk is een meerwaarde als het je groter maakt; als het je doet groeien. 

Een ander iets wat ik verder wil belichten is het 'stralen':  Je kan stralen omdat je een miniatuurtje hebt geschilderd; het gaat niet over groots -as in 'american big'- maar over een gevoel van groots. Groots omdat het voor jou veel betekent. The Radiant artist gaat in die grootsheid staan en straalt van daaruit. Het gaat over jezelf en je creativiteit serieus nemen: serieus zoals een kind dat doet: als hij/zij speelt, gaat er hij er helemeaal in op en trekt zich van zijn omgeving niets aan. Ik bedoel hier niet een "serieux" waarin je jezelf niet meer kan relativeren of krampachtig moet vasthouden aan maar over een toeweiding, een bewust en volop in je creatieve leven staan. Wie dat doet, straalt. The Radiant artist straalt omdat hij zich vrij voelt om te creëren op zijn eigen ongedwongen manier. 

 
                                                                             Intuitive painter Flora BOWLEY

                                                                             Intuitive painter Flora BOWLEY

 
"Creatief leven schijnt meestal in iets eenvoudigs te schuilen. In de liefde voor iets, zoveel liefde voor iets voelen -of het nu een persoon, idee, woord of beeld is- dat creëren het enige is wat je met die overvloed kunt doen." C.P.Estes

Ik hoor en zie veel mensen stemmig meeknikken: "Jaa, ik voel dat ook!" en tegelijk durven nog veel te weinig mensen de radiant artist in zichzelf laten spreken, het voortouw te laten nemen of zichtbaar naar buiten laten treden. Soms uit angst om niet serieus genomen te worden als kunstenaar. Vaak omdat je jezelf hiertoe moeilijk toestemming kan geven. Als er één thema op de voorgrond komt binnen de creatieve coachings die ik doe, is het deze: "ik mag stralen". Omdat dit thema van jezelf toestemming geven om voluit te stralen zo vaak terugkomt, heb ik hierrond een traject ontworpen. Wie nieuwsgierig is kan hier meer lezen.

So, dear ladies & gentlemen, it's time to flow abundantly! Een uitnodiging aan alle creatieve zielen (ja, ook jij lieve lezer) om de radiant artist in jezelf (nog meer) aan te spreken.  Het zal je creatief leven -én dat van de mensen uit je omgeving- voeden en meer stralend maken. Vertrouw er maar op.