de sleutel naar zelfliefde: jezelf vergeven.

Ja, alweer een blog over zelfzorg/zelfliefde: ik kan er niet genoeg over schrijven :-)

Ik las onlangs het volgende zinnetje: “I forgive myself for judging myself and believing I am unloveable”. Het opende iets in mij: een nieuwe invalshoek binnen het thema. Jezelf vergeven voor het (ver)oordelen van jezelf en het geloven dat je ongeliefd bent. Ik proefde de zin een hele tijd om uiteindelijk de verfrissende smaak ervan te ervaren. 

We hebben allemaal ervaringen van verlatenheid, onrecht, eenzaamheid, falen,…gehad in onze kindertijd. Je laat die ervaringen niet voor wat ze waren in die bepaalde context, integendeel je identificeert jezelf met die ervaringen. Je vormt overtuigingen over jezelf gebaseerd op die ervaringen: overtuigingen dat je niet goed genoeg bent, niet mooi genoeg, niet slim genoeg, niet speciaal genoeg. De overtuiging 'niet goed genoeg om voldoende geliefd te worden' is bij velen de kern van verschillende kwesties. Je veroordeelt ook telkens weer jezelf voor zaken die je zogezegd niet goed genoeg of verkeerd of omslachtig of ongewoon... doet en verzint redenen die moeten bewijzen dat je het niet waard bent om aanvaard en geliefd te worden zoals je bent. Dit veroordelen van jezelf is vaak hard: je doet jezelf pijn. De neiging om te analyseren en proberen te verbeteren wat 'niet goed genoeg' is komt al snel naar boven. Je weet -verstandelijk- wel dat je imperfect mag zijn en dat elk zijn eigen-aardigheden heeft maar het gevoel van 'not worthy enough" is nogal lastig. Pijn vinden weinig mensen fijn en dus proberen we dat op te lossen. Oplossen door te controleren, te verbeteren, weg te duwen enzovoorts. Door telkens op één of andere manier te willen weggaan van de pijn, los je het net niet op. Je blijft jezelf pijn doen door de oordelen en overtuigingen. Het is alsof je de eens gevoelde afwijzing telkens herhaalt als zelfafwijzing. De oorspronkelijke wonde -de pijnlijke ervaring- halen we telkens weer open. 

Wat zou er gebeuren als je je nu focust op dat pijnlijk gevoel van "unloveable" zijn en er vergeving en liefde naar stuurt?

 
cureforpain_rumi.PNG
 

Tara Brach -een Amerikaanse psychologe en meditatielerares- beschrijft wat ze doet als ze in de zelfafwijzing zit: 'ik geef mezelf dan wat ik iedereen aanraad: een klein gebaar van vriendelijkheid. Zodra ik doorheb dat ik vastzit, leg ik een hand op mijn hart en zeg: "It's okay, sweetheart." Zo'n gebaar verandert je hele beleving.'                                                                                                  Jezelf vergeven kan een sleutel zijn om pijn, onbehagen, neerslachtigheid,... te transformeren. Het gaat over het vermogen, de kunde om jezelf te bemoederen: je eigen beste vriend(in) te zijn. Je bent de enige die altijd bij jezelf zal zijn: je bent de enige die jezelf kan helen door jezelf te vergeven voor je eigen harde oordelen. Je kan niet scheiden van jezelf (alhoewel er mensen zijn die dit wel proberen, vermoed ik): je kan maar beter een liefdevolle realtie hebben met jezelf. Het is pas dan dat je dit ook met een ander kan hebben. 

 
whenIacceptmyself.PNG
 

Wat bedoel ik precies als ik het heb over zelfliefde en zelfzorg?? Zelfliefde gaat volgens mij over zelfwaarde: het is het inherent weten -een diep voelen of felt sense- dat je hier mag zijn en waardevol bent net als alles wat hier op de planeet leeft. Je voelt je waardig aan liefde, overvloed, goed voedsel, dansen, schilderen,… het is niet gebonden aan externe factoren. Als we ons waardevol voelen dan hoeven we ons niet te bewijzen naar de buitenwereld toe. Het madeliefje vergelijkt zichzelf niet met een roos en voelt zich niet minderwaardig dan de bloem naast haar. 

Zelfzorg zie ik als de praktijk, de activiteiten van zelfwaarde. Jezelf fysiek, emotioneel, spiritueel, creatief,... verzorgen en voeden. Voelen de kleren die je draagt goed?  smaakt het eten mij? Plezier is hier een heel belangrijk ingredient: sensuele ervaringen zoals een massage, in het gras liggen, pure chocolade eten, strelingen geven en ontvangen, heerlijke geuren,….al deze zaken laden je op. Ze hernieuwen en vullen de vrouwelijke kom. Geef toe aan je zintuigen, behandel ze goed: dat is een daad van zelfzorg.

Dit graag zien van jezelf is de sleutel tot vreugde, rust en geluk. En: een ander graag zien vanuit een plaats van zelfliefde is het mooiste dat er is: het is niet afhankelijk, het is gul, stromend vol overvloed. 

 
IfIlovemyself_rumi.PNG
 

Met liefde,

Ilse