Genieten, de primaire oriëntatie van het leven.

 
Knipsel_replenish.JPG

Enkele dagen terug zei een vriendin tegen mij: "Hard werken maakt het leven zo...hard". Herkenbaar?
Hard je best doen op je job, hard je best doen voor je kinderen, voor je partner, hard je best doen om je geliefd te voelen, hard je best doen om gezien te worden,...hoor je al dat moeten hierin? Terwijl, je best doen goed genoeg is. "Ja natuurlijk dat weet ik wel", denk je dan. En daar blijft het vaak bij. 

Stel je nu eens voor dat je je best doet om... te genieten. Hoe zou dat voelen? Is dat hetzelfde als je best doen voor je werk? Genieten. Puur genieten. Proef het eens. Waar geniet jij van? Wellicht komt er al snel iets in je op. Of misschien ben je het een beetje vergeten en moet je er even naar zoeken? Welke plaats heeft genieten in je leven? Is het rijkelijk aanwezig? Of enkel voorbehouden voor "pas als...dan..."? Pas als ik klaar ben met deze taak dan zal ik genieten. Pas als ik dit heb bereikt dan zal ik me goed voelen en kunnen genieten. Pas als ik die promotie heb dan zal ik ontspannen. Pas als ik dit op orde heb dan... Genieten komt vaak onderaan ons lijstje te staan, des te meer wanneer we het druk hebben met al onze verplichtingen. Soms hebben we geleerd dat genieten 'slecht' is: het is niet deugdzaam. Werken en presteren wel. Genieten is dan een extra, een verwennerij voor wanneer we eens tijd hebben.

Terwijl het leven in eerste instantie gericht is op genieten, zoals Alexander Lowen -mede grondlegger van de Bio-energetica- hieronder vertelt.

De primaire oriëntatie van het leven is gericht op genieten en van pijn afgewend. Dit is een biologische oriëntatie omdat op een lichamelijk niveau het genieten het leven en welzijn van het organisme bevordert.
— Alexander Lowen

Genieten is -zeker in onze hectische maatschappij- zo essentieel omdat het stress opheft, je ontspant en verkwikt. Vaak gaan we net besparen op plezier en genieten wanneer we het druk hebben. Maar tijdens deze periodes mag je net het omgekeerde doen: hoe drukker je het hebt, hoe meer genieten en plezier je mag inbouwen. Je lichaam voelt zich goed en laadt zich op en het drukke -binnenin en van buitenaf- zal verminderen. Hoe meer je ten volle geniet, hoe meer je uiteindelijk zal bereiken. I promise :-) Genieten is iets wat we dagelijks mogen en kunnen ervaren. 

Terwijl ik het thema aan het besnuffelen was, ontdekte ik het volgende tekstje:

Je bent hier om te genieten om voldoening

en bevrediging te vinden

geniet waar je maar kan

hoe je maar kan, tot in je vezels.

Genot maakt je wellustig

laat je ogen twinkelen

en stimuleert je levenskracht

de luister van leven schuilt in genot

Je gaat enooooorm genieten!

- Amy Marashinsky-